Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
REKLAMA

KSIĄŻKI

Wieloskładnikowe stopy Fe-C-Cr-Si odporne na zużycie przeznaczone na odlewy i warstwy napawane

Wieloskładnikowe stopy Fe-C-Cr-Si odporne na zużycie przeznaczone na odlewy i warstwy napawane Autor: Granat Kazimierz
Data wydania: 2005
Oprawa: miękka
Ilość stron: 182
Wydawnictwo: Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej
ISBN:

W monografii przedstawiono analizę wpływu dodatku krzemu na strukturę i właściwości użytkowe stopów Fe-C-Cr. Na podstawie aktualnych danych termodynamicznych zawartych w Banku Danych THERDAS sporządzono wykres powierzchni likwidus oraz izotermiczny przekrój równowagi fazowej w temperaturze 1200 °C stopów Fe-C-Cr. Korzystając z tak opracowanych, zweryfikowanych badaniami laboratoryjnymi danych, określono wpływ dodatku 3, 6, i 10% wag. Si na krystalizację pierwotnych i przedeutektycznych faz układu Fe-C-Cr.

Spis treści:

1. Wprowadzenie

2. Wpływ dodatku chromu i krzemu na budowę układów równowagi fazowej stopów żelaza z węglem

3. Wpływ dodatku chromu i krzemu na właściwości stopów żelaza z węglem

4. Cel pracy i zakres badań

5. Materiały, sposób wytwarzania stopów, aparatura pomiarowa

6. Określenie wpływu krzemu na krystalizację stopów układu Fe-C-Cr

7. Wpływ dodatku krzemu na twardość i odporność na zużycie ścierne stopów Fe-C-Cr

8. Wpływ dodatku krzemu na odporność na utlenianie odlewanych stopów Fe-C-Cr

9. Wpływ dodatku krzemu na właściwości stopów Fe-C-Cr w podwyższonej temperaturze

10. Wpływ dodatku krzemu na odporność na korozję stopów Fe-C-Cr

11. Zastosowanie stopów Fe-C-Cr-Si do wytwarzania warstw stopowych na odlewach żeliwnych

12. Omówienie wyników badań i wnioski

Literatura

Wieloskładnikowe stopy Fe-C-Cr-Si odporne na zużycie przeznaczone na odlewy i warstwy napawane





Brak Komentarzy na temat tej książki

REKLAMA
Korzystanie z bezpłatnych mechanizmów serwisu oznacza akceptację jego regulaminu.
Copyright © 2003 - 2021