Skocz do zawartości

Zdjęcie

potrzebna porada prawna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 08 marca 2013 - 15:27

jak w temacie. Potrzebuje porady prawnej odnosnie podania pewnej firmy do sadu pracy. Firma ta nie wyplacila mi pieniedzy za nadgodziny liczbowe, potracila sporo pieniedzy za ubranie robocze, podczas przyjecia do pracy musialem sam na wlasna reke zrobic sobie badania okresowe oraz szkolenie bhp za ktore nie oddano mi pieniedzy, malo tego kazano mi samemu oplacac sobie skladki na ubezpieczenia zdrowotne itp. oraz musialem zalozyc sobie konto i upowaznic ta firme do kozystania z tego konta (chodzilo o zwrot podatku za prace za granica) Dodam ze jest to duża firma zajmujaca sie exportem pracownikow poza granice kraju. Chcialem zapytac czy mam jakies szanse na wygranie procesu sadowego.

#2 bobek!

bobek!

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 71 postów

Napisano 08 marca 2013 - 17:18

Ex-Sk K-ce?

#3 piotrek152

piotrek152

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 294 postów
  • Lokalizacjamińsk mazowiecki

Napisano 08 marca 2013 - 18:06

O ja cię Włosy dęba stają Getto ku..wa czy co? Napisz co to za ''handlowiec żywym towarem''

#4 qnox

qnox

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 211 postów

Napisano 08 marca 2013 - 19:17

jak zwie się owa firma?

#5 WeldX

WeldX

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 464 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 marca 2013 - 19:22

jak w temacie. Potrzebuje porady prawnej odnosnie podania pewnej firmy do sadu pracy. Firma ta nie wyplacila mi pieniedzy za nadgodziny liczbowe, potracila sporo pieniedzy za ubranie robocze, podczas przyjecia do pracy musialem sam na wlasna reke zrobic sobie badania okresowe oraz szkolenie bhp za ktore nie oddano mi pieniedzy, malo tego kazano mi samemu oplacac sobie skladki na ubezpieczenia zdrowotne itp. oraz musialem zalozyc sobie konto i upowaznic ta firme do kozystania z tego konta (chodzilo o zwrot podatku za prace za granica) Dodam ze jest to duża firma zajmujaca sie exportem pracownikow poza granice kraju. Chcialem zapytac czy mam jakies szanse na wygranie procesu sadowego.

Nie jestem prawnikiem ale przerabiałem już podobne sytuacje niestety z obu stron...
Piszesz pozew do sądu pracy (właściwego dla firmy) w którym to wszystko opisujesz:
- nadgodziny - powinieneś najlepiej mieć potwierdzone albo świadków - na pewno musisz wyliczyć ile były warte..
- badania - zawsze po stronie pracodawcy chyba ze jestes na DG
- to upoważnianie do konta itp.. to juz jakies niezłe jaja...
Masz duże szanse....w internecie znajdziesz coś w rodzaju prawnika przez internet ---> +- 200 zł i Ci pomogą...

Ale swoją drogą również ciekaw jestem co to za firma a tym bardziej że duża.....takie praktyki stosuje

#6 piotrek152

piotrek152

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 294 postów

Napisano 08 marca 2013 - 20:00

Poczytajcie inne posty

#7 łukasz

łukasz

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 47 postów

Napisano 08 marca 2013 - 20:42

Mnie już nic nie zdziwi, po tym jak dostałem do podpisania przed zawarciem umowy oświadczenie, ze nie będę rozpowszechniał negatywnych opinii o firmie w której byłem zatrudniony, także musiałem podpisać oświadczenie ze nie przejdę do innej firmy na terenie budowy przez cały okres trwania umowy w pewnej firmie z Płocka a to wszystko pod groźbą paragrafu i kary finansowej. Życzę powodzenia w sądzie Pozdrawiam

#8 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 08 marca 2013 - 21:42

tak bobek skanska kielce nie boje sie pisac tego otwarcie!!!

#9 bobek!

bobek!

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 71 postów

Napisano 08 marca 2013 - 21:44

qwa, a chciałem tam iśc.

#10 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 08 marca 2013 - 21:46

panowie mógłbym pisać godzinami o praktykach stosowanych przez ta firme. Kto tam robil ten wie co i jak. Już napisałem e-meil do powiatowego inspektoratu pracy w tej sprawie opisalem wszystko dokladnie i poprosilem o porade prawna. W poniedziałek oczekuje odpowiedzi jesli mi odpisza ze sprawa jest do wygrania bez wachania skladam pozew do sadu pracy. To duza firma ma pieniadze prawnikow itp i zdaje sobie sprawe ze jestem pacholkiem i czeka mnie dluga i ciezka a zarazem kosztowna droga do sprawiedliwosci ale cholera nie popuszcze bo taki mam charakter

#11 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 08 marca 2013 - 21:48

bobek wpisz w google exbud skanska i ci sie opinie wyswietla. Ja tez je czytalem i myslalem a co tam pewnie pisza to ci co im sie robic nie chcioalo. Dupa pojechalem doswiadczylem na wlasnej skórze i teraz wiem ze nie pisali glupot.

#12 Answer

Answer

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaNorge

Napisano 08 marca 2013 - 22:31

Czyli w firmie Exbud Skanska nic sie nie zmieniło. W 2006tym koledzy mi mówili,żeby unikac tej firmy...

#13 WeldX

WeldX

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 464 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 09 marca 2013 - 07:38

no to mnie zdziwiło - taka korporacja ...a tu proszę :o

#14 piotrek152

piotrek152

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 294 postów

Napisano 09 marca 2013 - 08:03

A ponoć żyjemy w XXI wieku, a praktyki jak przed washington'em w Ahmeryce, tylko jeszcze bata brak (tego cielesnego bo psychiczny to mają)

#15 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 09 marca 2013 - 10:20

Skanska przejeła exbud z całym tym ich syfem, rodzinnymi ukladami itp. Nic się nie zmieniło praktyki stosowane w poprzednich latach sa stosowane po dzis dzien

#16 weldek

weldek

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 950 postów

Napisano 09 marca 2013 - 14:18

panowie mógłbym pisać godzinami o praktykach stosowanych przez ta firme. Kto tam robil ten wie co i jak. Już napisałem e-meil do powiatowego inspektoratu pracy w tej sprawie opisalem wszystko dokladnie i poprosilem o porade prawna. W poniedziałek oczekuje odpowiedzi jesli mi odpisza ze sprawa jest do wygrania bez wachania skladam pozew do sadu pracy. To duza firma ma pieniadze prawnikow itp i zdaje sobie sprawe ze jestem pacholkiem i czeka mnie dluga i ciezka a zarazem kosztowna droga do sprawiedliwosci ale cholera nie popuszcze bo taki mam charakter

ale jak wygrasz (a wygrasz) to oni poniąsą wszystkie koszty. ktoś wewnątrz firmy dostanie za to po dupie to może oduczą się oszukiwania ludzi. jakby wszyscy tak podchodzili do sprawy jak ty to warunki by się stopniowo poprawiały. ale oni mają taką ogólną wizję czy to spawacza czy murarza czy innego fizycznego, że można go robić jak się chce w konia a on poklnie wypije parę piw i zapomni o sprawie

#17 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 09 marca 2013 - 14:46

Dzieki podnieśliście mnie z deka na duchu co mnie bardziej motywuje do podjęcia tego typu kroków. Plan mam taki: Napisałem wczoraj mejla do PIP w kielcach opisując całą sytuacje i pytając co mam dalej z tym zrobić, w poniedziałek liczę na odpowiedź z ich strony. W styczniu nie zapłacono mi za żadne nadgodziny a było ich 52h tylko zabrano mi je do banku na poczet wyjazdu. W lutym przerobiłem 8 dni i 2 soboty potem zjechałem do PL i poszedłem na zwolnienie lekarskie a w trakcie zwolnienia złożyłem wypowiedzenie. Wczoraj firma przelała mi marne grosze za te 8 dni (gołe godziny wynikające z umowy) a za nadgodziny ze stycznia mi nie zapłacono. Dzwoniłem już do kierownika kontraktu bo to on wypłaca pracowniką pensje i to on decyduje za co im wypłaca ale mnie spławił i kazał zadzwonić w poniedziałek to mi wszystko wytłumaczy. Jeśli mi sensownie nie wytłumaczy czemu mi nie zapłacono za nadgodziny odrazu idę do sądu pracy pozwać tą firmę. Sprawa będzie ciężka ponieważ wszystkie nadgodziny były na lewo razem z sobotami. Pozaty ciekawi mnie sposób nalicznia wynagrodzenia za zwolnienie lekarskie. Byłem na zwolnieniu 16 dni a zapłacono mi troche ponad 1000zł a na umowie mam jasno napisane 7euro netto/h wydaje mi się że powinni mi wypłacić 80% od tej kwoty którą mam na umowie. Doszły mnie słuchy od byłych pracowników tej firmy że potrąca ona grubą kase za ubranie robocze gdy pracownik się zwalnia co też mi się wydaje niesłuszne ponieważ przepracowałem w wielu firmach i nigdy się nie spotkałem z takimi praktykami.

#18 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 09 marca 2013 - 14:50

pozatym tak jak wczesniej pisalem przed podpisaniem umowy kazano mi na wlasna reke zrobic sobie wstepne badania okresowe oraz szkolenie bhp, mialem im oddac za te badania faktury i mieli mi za to oddac kase. Do dziś dnia nie dostalem nawet zlotówki za te badania a koszt byl nie byle jaki bo same badania kosztowaly mnie 250zl a szkolenie bhp 100zl

#19 Mario

Mario

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 09 marca 2013 - 15:09

gdzieś twoje nadgodziny są odnotowane firma nie wykazuje wszystkiego ale rozlicza się z zleceniodawcą jeżeli nie udostępnią twoich list zawsze możesz zwrócić się do nich (niemcy, czy nie wiem dla kogo pracowaliście) myślę że nie będzie problemu. Bo na "kolegów" z pracy to chyba nie masz co liczyć że potwierdzą

#20 tombak25

tombak25

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 139 postów

Napisano 09 marca 2013 - 16:57

Robiłem w polskiej firmie ale jako oddelegowany do pracy w niemczech. Niewiem czy maja gdzies odnotowane. Fakt jest taki ze musza miec jakas podkladke na kase ktora powinni nam zaplacic za nadgodziny. Ja podejżewam ale to sa tylko moje domysły ze ktos za nasze nadgodziny bral kase do kieszeni a wzamian za to puszczal nas do polski.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych