Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spawarka tig - coś lepszego od EWM picotig 200 do 7 tys zł. (używka)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 geoon

geoon

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 21 maja 2024 - 21:34

Witam. Chcialbym wymienić mojego EWM picotig 200 na coś lepszego. Kupiłem spawarkę Thermal arcmaster 300 TS ale niestety nie mam 3 faz tylko 1 i przerabianie jej na 230V mija się z celem 😭 co byście polecili używanego pod 230V zamiast mojego EWMa którego kupiłem od kolegi z forum i jestem z niego zadowolony ale brakuje mi w nim kilku rzeczy...
Najbardziej boli mnie brak możliwości zapisania ustawień żeby za każdym razem nie ustawiać na nowo parametrów jak spawam co innego lub po prostu szczepiam i muszę kręcić na nowo...
Jeżeli nawet takiej opcji by nie miała spawarka to jaka teoretycznie do max 7 tys. zł miałaby lepszą stabilność łuku podczas spawania ?
Może ktoś ma do sprzedania spawarkę thermal pod 230V ?
Czy ktoś się orientuje czy spawarka EWM tetrix ma lepszą elektronikę niż picotig ?
Spawał ktoś Kemppi mastertig mls2000 lub froniusem transtig 1750 żeby porównać z moją spawarką?
A może ktoś jest w stanie coś innego polecić ?

#2 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów
  • LokalizacjaMój świat....Moje kredki....

Napisano 23 maja 2024 - 21:04

Mercedesa bierz froniusa 2200 spoko maszynka spawałem kilka lat na takim sprzęcie po delegacjach jak i EWM 

Jak dobrze trafisz to masz froniusa z chłodnicą w tych pieniądzach ( używka ) 

Kemppi jakoś mi nie leży. 

Dla mnie numer jeden jest Fonius EWM rehm potem już spartus itp... 

W froniusie zapiszesz sobie programy czy puls czy coś bez problemowo pod 1mm np rurki itp... 

#3 frank horrigan

frank horrigan

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 284 postów

Napisano 24 maja 2024 - 14:39

Mastertigi to super maszyny!

#4 geoon

geoon

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 30 maja 2024 - 22:26

Dzięki chłopaki za odzew. Co do froniusa 2200 to czy mocno się różni od modelu 1750? Pytam ponieważ jest spora różnica w cenie i nie wiem czy jest sens przepłacać.
A co do mastertiga to czy ten model mls2000 pod napięcie 230V będzie działać lepiej niż ewm picotig 200 ?
Dawno temu spawalem froniusem ale już nie pamiętam jak było że stabilnością łuku itd. żeby porównać z ewm ale spawali się całkiem fajnie. Z masteringiem miałem tylko styczność ze spawarkami pod 3 fazy i zapewne działają trochę inaczej niż pod 230V. Najgorsze jest to że nigdzie nie ma możliwości przetestować różnych marek spawarek nawet gdyby chciało się kupić nowy sprzęty

#5 frank horrigan

frank horrigan

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 284 postów

Napisano 05 czerwca 2024 - 07:41

Zadzwoń do producenta i umów się na testy, pierwsze słysze by był problem z testowaniem urządzeń przed zakupem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych