Jak podłączyć spawarkę Tig z 3 faz na 1 fazę (230V)
Napisano 14 maja 2024 - 08:30
Kupiłem spawarkę tig ARCMASTER 300 TS która obecnie jest z mufą i chciałbym ją zamienić na standardową wtyczkę pod 230V. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc jak powinienem podłączyć przewód?
Nie mogę dodać zrzutu strony z instrukcji dlatego wklejam link
https://www-manualsl...pto=wapp#manual
Napisano 14 maja 2024 - 17:25
Witam.
Kupiłem spawarkę tig ARCMASTER 300 TS która obecnie jest z mufą i chciałbym ją zamienić na standardową wtyczkę pod 230V. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc jak powinienem podłączyć przewód?
Nie mogę dodać zrzutu strony z instrukcji dlatego wklejam link
https://www-manualsl...pto=wapp#manual
Pewnie zaraz znajdzie się tłum elektryków, serio znających się na robocie, niż ja. Z resztą kurs SEP w 2002 robiłem, no i w zawodzie już potem nie robiłem.
Ale ty widziałeś tą instrukcję? Co nie?
Nie ma znaczenia czy tłumaczoną czy po angielsku?
Bo jakbyś widział, no i przyjrzał się dokładnie, to masz tam jakieś szalone wartości wymaganych zabezpieczeń przy ustawieniu na jednej fazie.
Nie mówię że nie da się tego podłączyć, ja się pytam gdzie masz taką instalację co udźwignie te możliwe obciążenie?
Klasyka w domu to te 2,5 mm kwadrat to pewnie masz bezpiecznik 20A, no montuje się teraz płyty indukcyjne to i pewnie 4 mm2 pójdzie, no ale kto ma tak? mało osób, no i jak wymieniasz instalację.
Nawet nie wiem jaki bezpieczna średnica w mm2 by była potrzebna do zasilenia tej spawarki...
Właśnie na tym polega zaleta spawarek upraszczając trójfazowych, że każda "faza" jest mniej obciążona. Co widzisz że 3f chce tylko 30 A, co jest w sumie normalne.
To nie jest silnik 230/400 gdzie dajesz jakąś gwiazdę/trójkąt odpowiedni kondensator, czy kolejny przykład używając falownika?
To taka luźna dygresja... dałeś linka do instrukcji, na niej masz informacje, wklep obciążalność przewodów w Google, zobacz co ci wyskoczy.
Nie znaczy żeby się nie dało, ale wiem też że długotrwale obciążony bardzo dużym amperażem przewód, najpierw zacznie tańczyć, skręcać się i walnie całkowicie. Dlatego jak coś jest na "siłe" (uproszczenie), nie róbmy na siłe na 230 V.
Mientras hay vida, hay esperanza.
Julio Verne
Napisano 14 maja 2024 - 17:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych