Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzwiganie a zawod spawacza.

Dzwiganie biodra spawacz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tompawel

Tompawel

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 08 luty 2023 - 08:20

Czy majac uszkodzone biodra mozna zostac spawaczem? Duzo osob tu pisze o problemach z kregoslupem. Ja mam uszkodzone biodra i na kregoslup tez pewnie sie rzutuje ale lekarz powiedzial ze nie wolno mi dzwigac ciezkich ciezarow... te lekkie teoretycznie moge ale cos ciezszego juz nie...
Chcialem zostac spawaczem ale nie wiem czy medycyna pracy mnie dopusci z chorymi biodrami i zakazem dzwigania ciezkich rzeczy...? Jest taka mozliwosc gdzies sie zatrudnic gdzie nie bedzie trzeba dzwigac bardzo duzych ciezarow jak myslicie?

#2 Vagabundo

Vagabundo

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaAl mundo

Napisano 09 luty 2023 - 09:49

Ale ty nie jesteś jakimś podstawionym trollem przed administrację na upadłe już właściwie forum spawalnicze?

Bo o ile tak, to spoko - ale jeśli ty tak serio piszesz, znaczy pytasz - łooo matko jedyna... Seriiio? Zdecydowanie po tych twoich postach, pytaniach poprzednich i dylematach życiowych, bałbym się stać koło ciebie - nie mówiąc pracować w tej samej brygadzie. Do pracy w przemyśle trzeba ludzi poważnych, myślących i pewnych, miałem okazję króciutko prowadzić grupę pracowników. A ty ile już piszesz o zostaniu spawaczem? CNC? Vagabundo zdechł już dawno, ale dla tego jednego posta powstał ze zmarłych... Pomijam fakt, źe od kiedy pisałem w twoich tematach dywagacjach o byciu spawaczem, mieszkam już w trzecim kraju, zaliczyłem epizod spawalniczy w Norwegii, która już się zj...ła na maxa, a teraz za 3 miesiące będę zmieniał pracę? czy będę myślał o spawaniu, tego nie wiem...

Do rzeczy, czy ty kiedykolwiek widziałeś osobę pracującą jako spawacz? chyba nie... widać to po pytaniu zadanym...

Napiszę ci: najprościej jak się da: to nie chodzi wcale o dźwiganie ciężarów jako takich, to jest jeden nadal z aspektów w pracy spawacza trudniejszych, ale już częściej nawet w nie super firmach ma się jakieś nawet ręczne suwnice, nad stanowiskiem. Wózek widłowy i takie tam, kobiety też pracują, osoby bez ręki, na wózkach itd.

Największy problem jest nie produkt, który musimy zrobić, ale charakter pracy, bo ten kręgosłup głównie leci przez pozycje, w których pracujemy... sam uchwyt spawalniczy czy to w TIG, MAG nie waży aż tak dużo, ale jednak jak musisz kilka godzin go utrzymać w pozycji jakiejś to jest duży wysiłek dla całego szkieletu, jak często pracujemy w pozycji Podolnej? Nabocznej? Do tego palnik do Maga aby spełniał zadanie, to dobrze jest, aby był chłodzony, to też warzy. Dlatego często spawa się na dwie ręce, zmieniając lub druga jako podpórka

Nawet jeśli mamy TIG to jedna jest na palnik a druga na drut podawany.

Spawanie, spawaniu- nierówne, wiadomo zależy co jest do zrobienia, ale ciepły fotelik i lepienie malutkich detali to rzadki widok, czasem musisz wleźć na drabinę, rusztowane, wcisnąć się w jakąś przestrzeń, leżeć na podłodzie lub spawać na jakiejś wysokości. 

Weź:stój gdzieś, robiąc spoinę naścienną bez jakiegoś podparcia, albo klęcząc - samo to powoduje ubijanie bioder, pleców... ramion i nie tylko.

Ten zawód tak ma, to nie trzeba doktoratów. Weź se do łapy butelkę Coca Coli taką 2 litry plus i wyprostuj rękę, no i trzymaj do oporu wyprostowaną przed siebie, zobaczysz rezultat... ile dasz radę utrzymać... a weź jeszcze połóż poprawną spoinę, wiadomo TIG w zależności od główki palnika jest lżejszy, ale palnik do Mag z chłodzeniem? Czasem zarzucasz na ramię, czasem musisz ręce zmieniać jak masz pracę gdzie spoiny na metry jedziesz.

Owszem nie wszędzie weszła cywilizacja i trzeba się nadźwigać, ale sam zawód jest trudny dla szkieletu, biodra i kręgosłup są narażone na przeciążenia. To nie BHP że nosisz ileś tam kilka w pozycji takiej i takiej, często trzeba się wychylić, przechylić, przetrzymać no i samo ułożenie ciała plus waga palnika to coś co boli...

Mientras hay vida, hay esperanza.

Julio Verne

#3 frank horrigan

frank horrigan

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 284 postów

Napisano 09 luty 2023 - 13:03

Czy majac uszkodzone biodra mozna zostac spawaczem? Duzo osob tu pisze o problemach z kregoslupem. Ja mam uszkodzone biodra i na kregoslup tez pewnie sie rzutuje ale lekarz powiedzial ze nie wolno mi dzwigac ciezkich ciezarow... te lekkie teoretycznie moge ale cos ciezszego juz nie...
Chcialem zostac spawaczem ale nie wiem czy medycyna pracy mnie dopusci z chorymi biodrami i zakazem dzwigania ciezkich rzeczy...? Jest taka mozliwosc gdzies sie zatrudnic gdzie nie bedzie trzeba dzwigac bardzo duzych ciezarow jak myslicie?

Nie powinno to być problemem, choć pewnie nie każda praca będzie dla ciebie odpowiednia ale myślę że coś dla siebie znajdziesz ;-)

Użytkownik frank horrigan edytował ten post 09 luty 2023 - 13:06

#4 Tompawel

Tompawel

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 10 luty 2023 - 13:23

No tak teraz rozumiem ;) Ale czy praca na hali wymaga tego wszystkiego o czym tu piszecie? Bo na hali raczej nie bede wchodzil miedzy sciany i nie spinal sie po drabinach, wydaje mi sie ze dostane kilka kawalkow metalu i bede mial je pospawac, jak myslicie? Wg mnie na hali latwiejsza praca niz w terenie jak uwazacie?

Użytkownik Tompawel edytował ten post 10 luty 2023 - 13:24

#5 kseons2

kseons2

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 22 czerwiec 2023 - 23:19

No tak teraz rozumiem ;) Ale czy praca na hali wymaga tego wszystkiego o czym tu piszecie? Bo na hali raczej nie bede wchodzil miedzy sciany i nie spinal sie po drabinach, wydaje mi sie ze dostane kilka kawalkow metalu i bede mial je pospawac, jak myslicie? Wg mnie na hali latwiejsza praca niz w terenie jak uwazacie?

Wymaga naprawdę sporo pracy. Moim zdaniem nie jest dla każdego. Jeśli potrzebujesz pracy tu i teraz - to zdecydowanie warto. 

Szukasz pamiątek weselnych, chrztu albo innych? Jeśli tak - sprawdź naszą ofertę już teraz. Kompleksowa pomoc w wyborze odpowiednich pamiątek. Sprawdź https://lovilo.pl

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dzwiganie biodra, spawacz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych