Skocz do zawartości

Zdjęcie

JESTEM NA SZKOLENIU POMOCY TIG141

tig 141

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 meksyk

meksyk

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 13 wrzesień 2022 - 22:20

Cześć

jestem na szkoleniu ze spawania metodą tig 141 "spoiny pachwinowe i rury czarna stal"

problem polega na tym, że moj instruktor to stary niezbyt mający chęci gość, którego rola kończy się na podaniu paru kawałków metalu i "radz sobie sam".

chciałbym nauczyć się robić dobre spoiny i tutaj pojawia się moje pytanie..

jakich parametrow powinienem używać podczas spawania kawałków z czarnej stali o grubości -/+ 2mm ?

póki co działałem w ten sposób

spawarka ustawiona na :
DC
90AM
drut 2.4 miedziowany

gaz osłonowy leci 10l

spawanie pachwin

niestety o ile spoiny wychodziły mi nawet ok o tyle przebijał mi się materiał na druga strone, powstawaly takie niewielkich rozmiarów pęcherze...

co byście doradzili świeżakowi?

z góry dziekuję za każdą poradę

Użytkownik meksyk edytował ten post 13 wrzesień 2022 - 22:32

#2 frank horrigan

frank horrigan

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 284 postów

Napisano 14 wrzesień 2022 - 07:16

Proponuję zmienić szkołę, na taką w której będą chcieli cię czegoś nauczyć - polecam https://www.kursyszkolenia.eu/

Użytkownik frank horrigan edytował ten post 14 wrzesień 2022 - 07:17

#3 meksyk

meksyk

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 14 wrzesień 2022 - 08:32

Proponuję zmienić szkołę, na taką w której będą chcieli cię czegoś nauczyć - polecam https://www.kursyszkolenia.eu/

niestety zmiana osrodka nie wchodzi w gre bo szkolenie jest organizowane z funduszy europejskich. nadal czekam na jakies rady

#4 jerzyn

jerzyn

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 16 wrzesień 2022 - 09:36

Z tego co piszesz, to najprawdopodobniej za dużo gazu osłonowego leci. Wydatek powinien wynosić bliżej 7l. Co do pęcherzy- jaki mają kolor? Są błyszczące metaliczne, czy matowe szaro- czarne? Czarne oznaczają, że do spoiny dostało się powietrze, a metaliczne pojawiają się wówczas, kiedy mamy nadmiar gazu osłonowego. A na przyszłość polecam zrobić porządne rozeznanie i wybrać kompetentny ośrodek szkoleniowy ;) SUT Spawalnictwo i Urządzenia Techniczne dla Ochrony Środowiska w Szczecinie- szkolimy, egzaminujemy, doradzamy od lat i zapraszamy na godzinne darmowe konsultacje do naszej spawalni- zupełnie poważnie! Kontakt: agnieszka@sut.com.pl

#5 Chris Klk

Chris Klk

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 24 wrzesień 2022 - 13:37

hmm.. moze material wciaga w kierunku pachwiny i z drogiej strony material czy bród sie tak jakby rozwarstwia i odpada, albo po prostu przepalasz sie bo to tylko 2 mm..

troche mnie pradu i szybciej "idź"

zacznij tez drut wczesniej podawac, rozgrzej odrobine pachwine i odrazu "przyklej" spoine (drut) "idź" po wierzchu...  nie mysl o tym, zeby sie tam wtapiac bo i tak sie wtopisz.

Użytkownik Chris Klk edytował ten post 24 wrzesień 2022 - 13:47

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych