Skocz do zawartości

Zdjęcie

szczelnosc

praca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 luther

luther

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 23 czerwiec 2020 - 20:25

witam, mam pytanie czy mozna samemu sprawdzic w jakis sposob czy pospawany element jest szczelny? pracuje przy spawaniu maszyn rolniczych i tu sie tego nie sprawdza a chce zmienic prace na spawanie zbiornikow cisnieniowych i nie wiem jak sprawdzic czy moje spawy sa wystarczajace na szczelnosc... znam zasade nacinania koncow spawow ze wzglegu na temperature mala na poczatku itd. ale nie wiem czy pocwiczyc czy smialo papier skladac...

Użytkownik luther edytował ten post 23 czerwiec 2020 - 20:36

#2 Vagabundo

Vagabundo

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaAl mundo

Napisano 23 czerwiec 2020 - 21:16

Poszukaj informacji na temat preparatów do sprawdzania szczelności, masz taki zestawy w spraju, najpierw nanosisz penetrant, potem wg informacji na opakowaniu nanosisz drugi,chyba po polsku nazywa się wyzwalacz, czy podobnie. Jeśli jest problem zobaczysz kolorowe ślady.

Nie zależnie od rezultatu, oba preparaty zmywa się acetonem też w spraju.

Starszy sposób, to użycie nafty. Nalewasz do "zbiornika", naftę i bujasz nim, jeśli jest nieszczelność to nafta znajdzie szczelinę, no i zobaczysz "wyciek".

Od 2011 nie używałem tych sposobów, więc możliwe że chemia będzie bardziej zaawansowana, poszukaj kart charakterystyki, gdzie masz lepiej opisane zasady użyć tego typu środków.

U mnie to była albo nafta, albo zestaw penetrant, wyzwalacz i do czyszczenia aceton.

Mientras hay vida, hay esperanza.

Julio Verne

#3 luther

luther

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 14:51

oki dzieki wielkie

#4 BCPaury

BCPaury

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 14:59

oki dzieki wielkie

Trzeba też pamiętać, że szczelna spoina wcale nie oznacza, że będzie wytrzymałą pod ciśnieniem, bo wspominasz tu o zbiornikach ciśnieniowych.

I chyba Vagabundo chodziło o nałożenie penetranta na jedną stronę spoiny, a wyzwalacza na drugą stronę spoiny. 

#5 luther

luther

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 18:00

czyli w sumie najlepiej po prostu pojsc zrobic probki.

#6 Majkel

Majkel

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 57 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 19:38

Wszystkie zespoły urządzeń ciśnieniowych pracujących pod ciśnieniem powyżej 0,5bar podlegają pod dyrektywę ciśnieniową w której to są opisane warunki produkcji/eksploatacji i diagnostyki. Osobiście nie bawiłbym się w badania zbiornika ciśnieniowego bez uprawnień i uzgodnień z UDT. Praktycznie pomijając badania : na przeciek PT, powierzchniowe MT zakończeniem jest próba ciśnieniowa z ciśnieniem x2 bądź x3 ( w zależności od warunków pracy ) ciśnienia roboczego. 

Nie wiem o jakich elementach maszyn rolniczych piszesz - kojarzy mi się to z produkcją i badaniami butli LPG ( w końcu to tylko 2 spoiny na zbiornik ) 

#7 luther

luther

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:49

teraz pracuje przy spawaniu maszyn rolniczy o to chodzi i nigdy na szczelnosc sie spawalem a milabym okazje zmienic prace na taka w ktorej spawa sie zbiorniki cisnieniowe

#8 luther

luther

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:52

przeponowe naczynia cisnieniowe do instalacji cieplowniczej o takie chodzi elementy, nie butle lpg... wiec pewnie musi byc klasa

#9 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów
  • LokalizacjaMój świat....Moje kredki....

Napisano 25 czerwiec 2020 - 07:19

Noo tam to nie musi być klasa, klasa musi być zbiorniki spożywcze, chemiczne czy tam inne. 

Dobry prąd ustawić i jak najmniej przerywania. Jak masz dobrze wtopione w materiał i w miarę szeroko musi wytrzymać te 4-10b  aa nawet i więcej. Nie musowo zalewać jakimiś specyfikami wystarczy powietrze lub wizualnie zobaczyć czy jest spoina prawidłowo położona czy jaskółka przyleciała. Pokaż zdjęcie blach doczołowych jak spawasz ;) 

#10 WeldX

WeldX

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 464 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 16 lipiec 2020 - 09:53

Rozumiem, że chcesz sprawdzać swoje "próbki - spoiny" ?

W takim przypadku  badanie penetracyjne (kup sobie biały + czerwony dostęp z dwóch stron i wszystko pokaże). 

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: praca

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych