Użytkownik luther edytował ten post 23 czerwiec 2020 - 20:36

Napisano 23 czerwiec 2020 - 20:25
Napisano 23 czerwiec 2020 - 21:16
Nie zależnie od rezultatu, oba preparaty zmywa się acetonem też w spraju.
Starszy sposób, to użycie nafty. Nalewasz do "zbiornika", naftę i bujasz nim, jeśli jest nieszczelność to nafta znajdzie szczelinę, no i zobaczysz "wyciek".
Od 2011 nie używałem tych sposobów, więc możliwe że chemia będzie bardziej zaawansowana, poszukaj kart charakterystyki, gdzie masz lepiej opisane zasady użyć tego typu środków.
U mnie to była albo nafta, albo zestaw penetrant, wyzwalacz i do czyszczenia aceton.
Mientras hay vida, hay esperanza.
Julio Verne
Napisano 24 czerwiec 2020 - 14:51
Napisano 24 czerwiec 2020 - 14:59
oki dzieki wielkie
Trzeba też pamiętać, że szczelna spoina wcale nie oznacza, że będzie wytrzymałą pod ciśnieniem, bo wspominasz tu o zbiornikach ciśnieniowych.
I chyba Vagabundo chodziło o nałożenie penetranta na jedną stronę spoiny, a wyzwalacza na drugą stronę spoiny.
Napisano 24 czerwiec 2020 - 18:00
Napisano 24 czerwiec 2020 - 19:38
Wszystkie zespoły urządzeń ciśnieniowych pracujących pod ciśnieniem powyżej 0,5bar podlegają pod dyrektywę ciśnieniową w której to są opisane warunki produkcji/eksploatacji i diagnostyki. Osobiście nie bawiłbym się w badania zbiornika ciśnieniowego bez uprawnień i uzgodnień z UDT. Praktycznie pomijając badania : na przeciek PT, powierzchniowe MT zakończeniem jest próba ciśnieniowa z ciśnieniem x2 bądź x3 ( w zależności od warunków pracy ) ciśnienia roboczego.
Nie wiem o jakich elementach maszyn rolniczych piszesz - kojarzy mi się to z produkcją i badaniami butli LPG ( w końcu to tylko 2 spoiny na zbiornik )
Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:49
Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:52
Napisano 25 czerwiec 2020 - 07:19
Noo tam to nie musi być klasa, klasa musi być zbiorniki spożywcze, chemiczne czy tam inne.
Dobry prąd ustawić i jak najmniej przerywania. Jak masz dobrze wtopione w materiał i w miarę szeroko musi wytrzymać te 4-10b aa nawet i więcej. Nie musowo zalewać jakimiś specyfikami wystarczy powietrze lub wizualnie zobaczyć czy jest spoina prawidłowo położona czy jaskółka przyleciała. Pokaż zdjęcie blach doczołowych jak spawasz
Napisano 16 lipiec 2020 - 09:53
Rozumiem, że chcesz sprawdzać swoje "próbki - spoiny" ?
W takim przypadku badanie penetracyjne (kup sobie biały + czerwony dostęp z dwóch stron i wszystko pokaże).
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: praca
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych