Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tworzenie proprawnej spoiny porada

spona mma technika porada

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 błyszczaca_elektroda

błyszczaca_elektroda

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 23 czerwiec 2020 - 18:48

Witam 

Nie wiem czy jest to dobry dział na takie tematy, aczkolwiek mam na dzieje, że ktoś będzie w stanie mi nieco pomoc w podstawowej kwestii.
Spawam cienkie profile aluminiowe ok 2 mm. Metoda MMA. Sądzę, ze technika samego prowadzenia spaw jest ok. Ustawiając elektrodę pod kątem ok 60% prowadząc elektrodę operuje tylko nadgarstkiem. Prąd ustawiam na 30 A. Elektroda 6013.

Jednak spawy nie wychodzą takie jakie być powinny, albo przerwane , albo same smarki. 
Więc zastanawiam się jeśli to kwestia natężenia to jakie min. powinno być. W tabeli podają od 60A, ale nie wiem czy to nie za wysoko. 
Jeśli były ktoś dużo bardziej doświadczony to jestem wdzięczny za wskazówki 

#2 Vagabundo

Vagabundo

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaAl mundo

Napisano 23 czerwiec 2020 - 19:37

Poradników dotyczących spawania MMA jest sporo, jak na YouTubie, jak na różnych stronach, również tu na forum było też poruszane zagadnienia dotyczące tej metody.

Wystarczy poszukać.

Mnie jednak nurtuje tylko jedna kwestia, bo jak dobrze zrozumiałem twój post, ty próbujesz spawać profile aluminiowe profile elektrodą otuloną 6013 przeznaczoną do spawania stali niskostopowych węglowych?

Jeśli tak, to nie wiesz że aluminium a stal to jednak nie to samo...

Mientras hay vida, hay esperanza.

Julio Verne

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: spona, mma, technika, porada

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych