Napisano 03 maj 2019 - 07:42
Stoję przed dylematem odnośnie zakupu nowego migomatu do warsztatu. Poprzednie migi to bester 1800 (o dziwo całkiem nie źle spawał), a teraz mam esaba C200i i tu też nie jest źle ale wiadomo człowiek chce coraz lepiej i lepiej. Chciał bym wymienić tego ostatniego na jakiegoś miga który da możliwość położenia ładnych „rozlanych” spawów. Spawam w dużej większości zamknięte profile stalowe, ale i rury nierdzewne, lecz je spawam tagiem. Nasuwa mi się myśl czy dobrym migiem nie mógłbym pospawać również tych rur nierdzewnych. Proszę o podpowiedzi jaki migomat był by już sprzętem naprawdę dobrym do tego typu prac. Oczywiście budżet jest najważniejszy więc zdroworozsądkowo myślę o 7000 zł. Mam możliwość zakupu miga Fronius transsteel 2200 i tu pytanie czy warto go kupić czy może inny.
Pozdrawiam i proszę o porady
Napisano 03 maj 2019 - 19:14
Fronius transsteel 2200
Polecam recenzję. Bardzo rozbudowana maszyna.
Jedyny minus to szpule 5kg. Jeśli dużo spawasz to nieekonomiczne wg mnie.
Napisano 03 maj 2019 - 22:27
Napisano 06 maj 2020 - 22:36
Piotrek72 kupiłeś ten model jak się prawuję przy rurach nierdzewnych ?
Napisano 07 maj 2020 - 10:45
Piotrek72 kupiłeś ten model jak się prawuję przy rurach nierdzewnych ?
Witam
Kupiłem ten model, lecz spawanie mag-iem cienkich rur nierdzewnych to zły pomysł, można bo się da, ale do tego typu prac tylko Tig
Natomiast do stali czarnej super, fajnie też wychodzi Alu. Niestety nie miałem argonu z minimalną (nie pamiętam ile) ilością Co2, bo taki gaz powinien być do nierdzewki. Ja spawałem nierdzewkę czystym argonem i spoina nie wyglądała estetycznie.
Ogólnie spawarka naprawdę OK zaryzykował bym nawet że super, natomiast to jednak zawsze spawa człowiek i jego umiejętności są najistotniejsze nie maszyna choć dużo pomaga.
Pozdrawiam
Napisano 08 maj 2020 - 17:28
Dzięki za info, ciekawy sprzęt.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Migomat, Fronius
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych