Skocz do zawartości

Zdjęcie

Moja historia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 wrobel

wrobel

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 20 grudnia 2015 - 19:15

Witam wszystkich,

2 late temu poznalem dziewczyne z Ukrainy. Pobralismy sie....od niej tata pracowal jako spawacz w Moskwie i Lwowie na Ukrainie. Nie bylo dla nich zycie lekkie ale jakos sie zarobilo pieniadze na Ukrainie.

Przyszla wojna i kryzys na Ukraine.....w rodzinie caly czas klotnie bo taka juz do Moskwy nie jezdzil bo nie bylo roboty i jak byla to malo placili.

Wiec otworzylem swoja firme w polsce...zatrudnilem tate jako spawacz. Juz mnie wszystkie firmy na poczatku w..... bo kazdy mowil ze on nie ma certyfikatu i placa 10zl - 15zl. A jeszcze tutaj podatek oplacic. Masakra.

No ok....nie bylo innego wyboru i pracuje jako spawacz za 15zl. I to spawacz ktory ma 20 lat dosiadczenia na 141, 311 i 111.

Nie dawno chcialem dla niego certyfikat zrobic...dzwonie do TUV. Ale najpierw potrzebuje ksiazke spawacza a pozniej mozna sie zglosic do TUV.

Wiec, teraz mial kurs i dostal ksiazke. EN ISO 9606-1 141 T FW FM1 S t5 D48 PH ml

Certyfikat jest wydawany przes IS Gliwice.

Mam nadzieje ze teraz znajdziemy lepsza prace dla niego.

Pozdrawiam z Niemiec.

#2 miroslawzmudzki

miroslawzmudzki

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaWierzbanowa Kraków

Napisano 20 grudnia 2015 - 19:26

Urzekająca historia (bez ironii ) a czemu ma służyć ? Jeśli pozdrawiasz z Niemiec ? 

#3 wrobel

wrobel

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 20 grudnia 2015 - 19:32

Opisuje jaka jest sytuacja w PL.......za takie pieniadze pracowac.

#4 kleba00

kleba00

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 45 postów

Napisano 21 grudnia 2015 - 00:01

takie jest życie w PL, w Niemczech jak dostaniesz 15 euro to jesteś gość, ale i u nas możesz dostać 10 euro, tylko trzeba szukać i być dobrym, takie moje zdanie, spawacze mogą mieć po 20 lat doświadczenia  a młody np 2 lata, jak jest bystry i kumaty to będzie lepiej spawał,

#5 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów
  • LokalizacjaMój świat....Moje kredki....

Napisano 21 grudnia 2015 - 17:48

Ja też mam przedstawić jakie mam problemy w domu ? Tyle zarabiam, że nie mogę w siebie za inwestować papierów wyższych zrobić itp.. Jak kręgosłup mam spier itp ? 

Ale sami zaniżacie rynek bo podejmiecie sie pracy za 5zł jak widziałem kiedyś ogłoszenia na pomorskim czy gdzieś. To jak polak ma pracować w swojej ojcowiźnie jak woli zatrudnić z wschodniej granicy doświadczonych dadzą dach i michę i zapłacą krocie. 

#6 kleba00

kleba00

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 45 postów

Napisano 21 grudnia 2015 - 18:11

no kto normalny by spawał za 5 zł , nie przesadzaj 168x5=840 tyle się dostawało chyba 12 lat temu. normalna sprawa ze mała płaca ludzie chcą się wbić na robotę i da za pół darmo z jednej strony rozumiem maja rodziny i potrzeba kasy a z drugiej sami jesteśmy sobie wini z niektórzy idą za pół darmo a potem przychodzi np następny spawać tu mu nie dadzą tyle bo z jakiej paki jak spawają za mniejsze kwoty, spawacze wymiatacze 

#7 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów

Napisano 21 grudnia 2015 - 18:18

no tak, ale często przeglądam olx i inne portale i rozglądam sie za pracą. Widać jakie stawki dają. Nasza polska realia mąż ojciec za pier podejmuje się byle czego aby rodzinę jakoś wychować. 

#8 kleba00

kleba00

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 45 postów

Napisano 21 grudnia 2015 - 21:41

na początek też ci nikt nie da nie wiadomo ile  ale na pewno nie 5zł. jak zaczynałem na rurach to dostałem 14zl na zlecenie. i uczyłem się po godzinach spawać grube rury,   dopiero jak przechodziły rtg to dostawałem 1zł podwyżki co miecha niby 1 zł ale jednak. a zęby dostać   umowę to spawałem rurę 1 cal ścianka 10. przeszło świetlenia stwierdzili ze się nadaję i dostałem umowę. temu dziwię się ze ludzie dają na godzinę mało a trzeba się napocić i stres nie ziemski

#9 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów

Napisano 22 grudnia 2015 - 04:31

no tak jest jak mówisz, też po godz zostawałem aby się na uczyć itp... A na dzień dzisiejszy nie chcą mi dać ani dnia urlopu.... 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych