Skocz do zawartości

Zdjęcie

Droga do Spawalnika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 02 listopada 2015 - 13:22

Witam nazywam się Piotrek mam 22 lata jestem nowicjuszem na tym forum szukam porad w sprawie doboru studiów.

Jestem aktualnie Technikiem urządzeń sanitarnych  (wodociągi cieplociągi Itp tzw. hydraulik) lecz pracuje jako spawacz rur

w 3 metodach 135, 141 ,i 111 Gr 5  zależnie od technologi i rodzaju stali, 60 -70 % spoin jest pod badania RTG reszta pod inne badania

Spawamy pod różne przemysł (energetyczny ,paliwowy ,górniczy)

Posiadam 2 lata doświadczenia od początku w jednej firmie.

Jestem spawaczem ,który kocha spawać, spawaczem z pasją do swojej pracy, lecz nie wydaje mi się abym mógł spawać do 67 roku życia i dlatego chciałbym iść w spawalnika.

I tutaj pojawia się moje pytanie jakie studia wybrać  jako solidną podstawę do pójścia potem na kurs na spawalnika

Wiem ze można wybrać studia Mechanika i budowa maszyn i po zrobieniu inżyniera pójść na mgr. w kierunku spawalnictwa ale to jest bezcelowe według mnie  gdyż trzeba się uczyć o rzeczach nie związanych stricte  z spawalnictwem  . Nie ukrywając ,że studia te sa bardzo trudne bo nie interesuje mnie projektowanie urządzeń i tokarek.

Co polecacie iść na proste studia inżynierskie np.(zarządzanie i inżynieria produkcji) i potem pójść na spawalnika do Is'u  czy wybrać studia związane z metalurgia  albo jakieś z kontrola jakości  albo Energetyka bo w tym już mam lepsza pojęcie ( Technik urządzeń sanitarnych)  

Drugie pytanie czy opłaca się w ogóle w dzisiejszych czasach zostać Spawalnikiem   ,jeśli jako spawacza zarabiam na śląsku  3tyś netto za 168 h?

Dodam ze mieszkam 30 Km od Gliwic  ,wiec interesują mnie kierunki z Politechniki

Użytkownik Krasho edytował ten post 02 listopada 2015 - 13:24

#2 chochoł

chochoł

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 03 listopada 2015 - 12:19

Polecam przeczytać na stronie Instytutu Spawalnictwa warunki ubiegania się o przyjęcie na kurs IWE. Są tam wymienione kierunki studiów , których ukończenie umożliwia wyrobienie tych uprawnień. Najlepszym wyborem jest jednak mechanika i budowa maszyn ponieważ na tym kierunku występuje specjalność związana ze spawalnictwem a już na pewno na Politechnice Śląskiej. Ukończenie tego kierunku i z tą specjalnością zwalnia z odbywania części kursu IWE. Większość (wszystkie?) dopuszczonych innych kierunków studiów wymaga dodatkowo pracy inżynierskiej / magisterskiej napisanej w temacie spawalnictwa. 

Co do mechaniki i budowy maszyn to nie tylko nauka projektowania maszyn. Może z racji zawodu powinieneś zainteresować się kierunkiem inżynieria środowiska? Po tym można też zdobyć uprawnienia budowlane. Tylko sprawdź czy ten kierunek dopuszczany jest przez Instytut.

Użytkownik chochoł edytował ten post 03 listopada 2015 - 12:20

#3 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 03 listopada 2015 - 13:28

Przejrzę te kierunki które dopuszczają pójście na Kurs  , co do inżynierii to kierunek całkowicie związany z chemia . Myślałem nad energetyką gdyż jest ściśle powiązana z spawaniem każdy kocioł się spawa wiec warto znać jego budowę itp .

co do mechaniki to jest trudna sprawa ,bo oczywiście chce iść na studia zaoczne i specjalność związana z spawalnictwem zaczyna sie dopiero na magistrze  .

Ma ktoś jakiś pomysł na studia które nie są hiper trudne . Żeby dało rade je zaliczyć jako osoba pracująca po 8 h dziennie.

Ubolewam nad tym ,ze nie ma typowo studiów związanych od 1 semestru z spawalnictwem a wiem ,ze kiedyś taki były bo rozmawiałem z Egzaminatorem UDT jak przyszedł do nas na weryfikacje i mówił ,ze on takie skoczył właśnie na politechnice w Gliwicach .

#4 chochoł

chochoł

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 10:29

Wydaje mi się, że mylisz inżynierię środowiska z ochroną środowiska występującą na wydziałach chemicznych. Ta pierwsza związana jest bardziej z budownictwem. Przecież po tym są ludzie pracujący przy projektowaniu / wykonawstwie sieci wodnych, kanalizacyjnych , gazowniczych itp.

Ponadto moim zdaniem postrzegasz studia jako zbyt zawężone do konkretnych zagadnień. Niezależnie jaki kierunek wybierzesz i tak będzie tam mnóstwo przedmiotów nie do końca związanych z konkretną dziedziną / technologią. Myślisz , że na kierunku spawalnictwo nie było projektowania maszyn, odlewnictwa , obróbki mechanicznej , obróbki plastycznej lub  bardziej abstrakcyjnych jak ekonomika przedsiębiorstw itd? Mnie akurat nie dziwi , że kierunek spawalnictwo został zlikwidowany bo nie ma tu aż tylu zagadnień aby wałkować je 3,5 -  5 lat.

Na zaocznych jest dużo ludzi w różnym wieku , wszyscy pracują , mają rodziny i jakoś dają radę więc nie sądzę aby to był problem. Nie ma też moim zdaniem kierunków łatwych ani trudnych. Jeżeli interesuje Cię energetyka to już sam sobie odpowiedziałeś co wybrać.

Użytkownik chochoł edytował ten post 04 listopada 2015 - 10:30

#5 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 04 listopada 2015 - 11:00

Dzieki Chochoł ,że mnie uświadomiłeś   wybiorę Energetyke ,ale jeszcze mam czas nie caly rok  do rekrutacji , ale po święce to na powtórki ,bo mature pisałem 2 lata temu  .Moja narzeczona studiuje budownictwo wiec przećwicze matematyke juz na zapas opanuje to  co trzeba.

#6 chochoł

chochoł

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 04 listopada 2015 - 20:05

Jeszcze jedno...bo widzę , że lekko przeraża Cię wizja studiowania. Nie przesadzaj z tymi powtórkami itd. Super wysoki poziom na studiach to był może ze 30 lat temu ale teraz wygląda to nieco inaczej. Oczywiście nie wydaje się dyplomów za nic ale jeżeli w miarę się przyłożysz to ukończysz bez problemu. Na studiach zaocznych też jest nieco luźniej niż na normalnych więc ze spokojem.

#7 Vicek151

Vicek151

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 24 listopada 2015 - 19:22

Witam!

Tak trochę z innej beczki albo i to samo. Jestem studentem na 4 roku Politechniki Śląskiej w Gliwicach (studia niestacjonarne). Studiuję Mechanikę i Budowe Maszyn. Chciałbym nadal się szkolić w kierunku spawalnika IWE/EWE. Czytałem informacje na stronie IS i wiem, że praktycznie po uzyskaniu tytułu inż. mogę rozpocząć kurs IWE/EWE. Poniekąd chciałbym iść dalej na studia magisterskie skąd wynika moje pytanie co jest lepsze i czym się różnią specjalizacje tj: Spawalnictwo, Technologie spawalnicze, Kontrola jakości i zapewnianie jakości w spawalnictwie. Która z tych trzech jest lepsza dla spawalnika. Dodam jeszcze, że na codzień zajmuję się spawaniem konstrukcji stalowych. Posiadam uprawnienia MAG135 H-L045 TUV oraz TIG141 H-L045 UDT/ UDT-Cert. Wiem również, że dobrze by było wcześniej zrobić przynajmniej VT2 i jakąś praktykę w kontroli. Dobrze myślę?

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

#8 Szyper

Szyper

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 04 stycznia 2016 - 15:26

Nie patrz tylko na zarobki, młody. To branża, z której na pewno się utrzymasz, zastanów się, co cię kręci. Bo jak masz zarobić odrobinę więcej i męczyć się do końca życia, to szkoda prądu.

#9 marcin921

marcin921

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 08 marca 2016 - 21:34

Witam. Autorze pozwolisz, że dopiszę kilka słów i pytań w tym temacie aby nie zakładać podobnego.
Mam 24 lata, ukończyłem studia inżynierskie - kierunek Górnictwo i Geologia. Niestety w swojej branży nie mam czego szukać. Za namową taty chciałbym zostać spawalnikiem. Chciałbym przystąpić do kursu IWE/EWE w IS w Gliwicach. Niestety po moim kierunku nie mam takiej możliwości. Dlatego studia mgr chciałem zrobić na wydziale MT ( kierunek mechanika i budowa maszyn - specjalność spawalnictwo). Niestety nie miałem troszkę za mało punktów i nie dostałem się. Myślałem, żeby od października rozpocząć studia podyplomowe na PolSl na kierunku: Technologia Spawania i Kontrola Jakości w Spawalnictwie.
Orientują się Panowie czy po ukończonych studiach górniczych i jw podyplomowych zostanę dopuszczony do kursu ? Ustawa nic nie mówi o studiach podyplomowych.
Nie zależy mi na tym, żeby być zwolniony z któregoś modułu. Jeśli miałbym zrobić kurs to w całości, od zera, początkującego.
Z drugiej strony mógłbym rozpocząć od nowa studia inżynierskie na kierunku wymaganym przez IS. Tylko przeraża mnie to, że w trakcie 4 lat studiowania będę miał może 3 przedmioty związane typowo z spawalnictwem. Inne uczelnie niż PolSl raczej nie wchodzą w rachubę, ze względu na daleki dojazd.
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
Pozdrawiam

#10 Gemba

Gemba

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 11 marca 2016 - 16:42

Od kiedy to przyjęć do firm górniczych nie ma? możesz pracować w zawodzie jak chcesz. Pytanie tylko za jakie pieniądze...

#11 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 23 marca 2016 - 15:19

Witam. Autorze pozwolisz, że dopiszę kilka słów i pytań w tym temacie aby nie zakładać podobnego.
Mam 24 lata, ukończyłem studia inżynierskie - kierunek Górnictwo i Geologia. Niestety w swojej branży nie mam czego szukać. Za namową taty chciałbym zostać spawalnikiem. Chciałbym przystąpić do kursu IWE/EWE w IS w Gliwicach. Niestety po moim kierunku nie mam takiej możliwości. Dlatego studia mgr chciałem zrobić na wydziale MT ( kierunek mechanika i budowa maszyn - specjalność spawalnictwo). Niestety nie miałem troszkę za mało punktów i nie dostałem się. Myślałem, żeby od października rozpocząć studia podyplomowe na PolSl na kierunku: Technologia Spawania i Kontrola Jakości w Spawalnictwie.
Orientują się Panowie czy po ukończonych studiach górniczych i jw podyplomowych zostanę dopuszczony do kursu ? Ustawa nic nie mówi o studiach podyplomowych.
Nie zależy mi na tym, żeby być zwolniony z któregoś modułu. Jeśli miałbym zrobić kurs to w całości, od zera, początkującego.
Z drugiej strony mógłbym rozpocząć od nowa studia inżynierskie na kierunku wymaganym przez IS. Tylko przeraża mnie to, że w trakcie 4 lat studiowania będę miał może 3 przedmioty związane typowo z spawalnictwem. Inne uczelnie niż PolSl raczej nie wchodzą w rachubę, ze względu na daleki dojazd.
Pozdrawiam

Zadziwiłeś mnie byłem pewny ze jest większy zakres jęsli chodzi o inżyniera w wymaganiach pisze jedynie ze wymagany jest tytuł inżyniera 

Mógłbyś mi podać jakiś link gdzie pisze jakie kierunki dają możliwość pójścia na kurs ?

Użytkownik Krasho edytował ten post 23 marca 2016 - 15:20

#12 chochoł

chochoł

Zaawansowany

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 88 postów

Napisano 26 marca 2016 - 21:14

Pozdrawiam

Jeżeli rozważasz studia podyplomowe to uprzedzam, że ich ukończenie raczej nie pomoże aby później dostać się na kurs IWE do IS. Sam byłem na tej podyplomówce i miałem dokładnie taki przypadek tzn był jeden kolega z ukończonym Twoim kierunkiem studiów a podyplomówka miała mu umożliwić późniejsze przyjęcie na IWE. Nie został jednak przyjęty ze względu na nieodpowiedni kierunek pierwotnych studiów.

#13 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 14 kwietnia 2016 - 17:29

Polecam lekturę

5 strona powiedźcie czy działa wam link  

http://www.is.gliwic...6_pers_spaw.pdf

Cytat " II droga magister inżynier po studiach II stopnia z absolutorium ze spawalnictwa i dyplomowani inżynierowie spawalnicy Kandydaci mogą być decyzją ośrodka szkoleniowego zwolnieni z części 2 kursu (praktyka) i uczestniczyć tylko w 3 części. Zwolnienie dotyczy osób, które wykażą się umiejętnościami i odbytą praktyką w zakresie stosowania metod spawania objętych szkoleniem w 2 części kursu"

Kierunki aby móc  przystąpić do kursu na IWE

-„mechaniki” dla kierunków studiów: Mechanika i Budowa Maszyn, Mechatronika, Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Technika Rolnicza i Leśna

- „budowy statków” dla kierunku studiów: Oceanotechnika 

- „metalurgii” dla kierunków studiów: Metalurgia, Inżynieria Materiałowa, 

- „elektryki” dla kierunków studiów: Elektrotechnika, Energetyka, Automatyka i Robotyka,

- „inżynierii lądowej i wodnej " dla kierunków studiów: Budownictwo, Inżynieria Środowiska

Użytkownik Krasho edytował ten post 14 kwietnia 2016 - 17:32

#14 Sewerrr

Sewerrr

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 21 maja 2016 - 20:28

Witam, mam podobny dylemat jak koledzy wyżej. Jestem inżynierem geodetą, ale nigdy nie pracowałem w zawodzie, był to raczej ślepy wybór. Pracuję jako spawacz Mag, mam ponadpodstawowe uprawnienia w TUV. Generalnie podoba mi się ta branża tylko nie zamierzam do 67 roku życia tylko spawać, bo to jednak praca fizyczna, często w brudzie i szkodliwych warunkach. No i teraz się zastanawiam jakim tropem pójść. Najwyższy poziom czyli IWE wymaga tego, żeby rozpocząć od nowa któryś z wymaganych kierunków studiów (najłatwiejsze do przejścia to chyba metalurgia), no i jest to kwestia czasu no i niełatwa w realizacji. 

Nie orientuję się do końca jak jest z tymi badaniami, czy warto bez studiów próbować wchodzić w ten temat?

IS oferuje coś takiego jak Inspektor Spawalniczy, jedną z dróg jest odpowiednie doświadczenie w obróbce metali. Trochę niejasna sformułowanie. 

Ewentualnie można w trakcie studiów łapać jak najwięcej doświadczenia i wtedy zdecydować co dalej. Niełatwe decyzje.

Może osoby znajdujące się w podobnej sytuacji się coś wypowiedzą? W końcu mamy podobny dylemat. Pozdrawiam.

Użytkownik Sewerrr edytował ten post 21 maja 2016 - 21:00

#15 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 25 marca 2017 - 16:15

Witam robię aktualizację mojej drogi do spawalnika

Aktualnie jestem po rozmowie z moim pracodawcą i dogadałem się że za rok idę w wrześniu na Studia(

chcę jeszcze popracować na delegacjach i jeszcze wiecej pospawać gazociągów ręcznie jak doglądać automatów oraz metody STT)

i zostaję przeniesiony na halę na miejscu i przysunięty bliżej 2 spawalników jednego typowego a drugiego zajmującego się ogólnie Automatyzacją spawalniczą w naszej firmie i to właśnie ten spawalnik idzie za niedługo na emeryturę (prawdziwy fachowiec w swojej dziedzinie)

Mam nadzieje że wszystko pójdzie w dobrą stronę do tego prezes zaproponował że dofinansuje mnie jeśli chodzi o studia w sensie wyśle mnie przez firmę na studia

Co do kierunków to już obrałem ,że nie idę na kurs na spawalnika , bo po wielu rozmowach doszedłem do wniosku że kurs nie uczy w takim stopniu fachu jak Studia magisterskie na wydziale mechanicznym

(Co rozumiem przez to ,że idę na kierunki  typowo związane z spawalnictwem a nie np na budownictwo i specializację która pozwala na pójście na kurs )

Przedstawiam następujące kierunki po których bez komisji dodatkowej można się dostać na magistęrkę na Mechanikę i budowę maszyn  na wydziale Mechaniczny technologiczny wybierając specializację "Technologie spawania"

Liczone oceny z inżyniera x1 przy rekrutacji

• Mechanikę i Budowę Maszyn,
  • Mechatronikę,
  • Automatykę i Robotykę

oraz  Liczone oceny z inzyniera x 0.8 przy rekrutacji

• Inżynierię Materiałową,
  • Nanotechnologię i Technologie Procesów Materiałowych,
  • Informatykę Stosowana z Komputerową Nauką o Materiałach,
  • Zarządzanie i Inżynierię Produkcji.

Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany na co iść najbliżej mi do Inżynierii Materiałowej, bo to mnie najbardziej interesuje , ale  decyzję podejmę dopiero za rok więc mam jeszcze trochę czasu do namysłu

Użytkownik Krasho edytował ten post 25 marca 2017 - 16:19

#16 Krasho

Krasho

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaŻory Ślaska

Napisano 06 września 2018 - 20:55

Cześć wszystkim , lekkie odświeżenie . Zmieniłem pracę studia właśnie się zaczynają tak jak pisałem półtora roku temu tak zrobiłem idę na Inżynierię materiałową . cały czas będę odświeżał temat jakie kusy robię itp. . Plan jest ambitny bo chce zostać w przyszłości inspektorem , a jak wiemy że życie jest tylko jedno więc trzeba je dobrze spożytkować i cele swoje spełniać. 

Aktualnie zmieniłem pracę na tzw. Państwówkę  mianowicie pracuje na kopalni jako ślusarz / spawacz pod ziemią, nie jest to może robota marzeń jeśli chodzi o ambicje lecz jest stabilna i nie ma możliwości robienia nadgodzin w tygodniu co sprzyja studiowaniu. Jest szansa ,że dostanę się na lepszy oddział gdzie będę operatorem Plazmy CNC ,która wkrótce ma zostać zakupiona. Jeśli będą głosy żeby przybliżyć pracę na kopalni z perspektywy ślusarza spawacza będę wstanie opowiedzieć coś więcej.

#17 Młodyinżynier18

Młodyinżynier18

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 12 września 2018 - 08:59

Ja jestem po im jak cos pisz priv.

#18 kdarendt

kdarendt

Nowicjusz

• Użytkownik