Witam nazywam się Piotrek mam 22 lata jestem nowicjuszem na tym forum szukam porad w sprawie doboru studiów.
Jestem aktualnie Technikiem urządzeń sanitarnych (wodociągi cieplociągi Itp tzw. hydraulik) lecz pracuje jako spawacz rur
w 3 metodach 135, 141 ,i 111 Gr 5 zależnie od technologi i rodzaju stali, 60 -70 % spoin jest pod badania RTG reszta pod inne badania
Spawamy pod różne przemysł (energetyczny ,paliwowy ,górniczy)
Posiadam 2 lata doświadczenia od początku w jednej firmie.
Jestem spawaczem ,który kocha spawać, spawaczem z pasją do swojej pracy, lecz nie wydaje mi się abym mógł spawać do 67 roku życia i dlatego chciałbym iść w spawalnika.
I tutaj pojawia się moje pytanie jakie studia wybrać jako solidną podstawę do pójścia potem na kurs na spawalnika
Wiem ze można wybrać studia Mechanika i budowa maszyn i po zrobieniu inżyniera pójść na mgr. w kierunku spawalnictwa ale to jest bezcelowe według mnie gdyż trzeba się uczyć o rzeczach nie związanych stricte z spawalnictwem . Nie ukrywając ,że studia te sa bardzo trudne bo nie interesuje mnie projektowanie urządzeń i tokarek.
Co polecacie iść na proste studia inżynierskie np.(zarządzanie i inżynieria produkcji) i potem pójść na spawalnika do Is'u czy wybrać studia związane z metalurgia albo jakieś z kontrola jakości albo Energetyka bo w tym już mam lepsza pojęcie ( Technik urządzeń sanitarnych)
Drugie pytanie czy opłaca się w ogóle w dzisiejszych czasach zostać Spawalnikiem ,jeśli jako spawacza zarabiam na śląsku 3tyś netto za 168 h?
Dodam ze mieszkam 30 Km od Gliwic ,wiec interesują mnie kierunki z Politechniki
Użytkownik Krasho edytował ten post 02 listopada 2015 - 13:24