Witam wszystkich na dniach szykuje mi się wyjazd do Niemiec na spawacza i mam pytanie do was co warto zabrać na co zwracać uwagę, za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny

Pierwszy wyjazd za granice
Napisano 24 kwiecień 2015 - 15:14
Napisano 24 kwiecień 2015 - 21:41
za jaka stawke jedziesz i w jakiej metodzie , i co bedziesz spawał ?
Napisano 25 kwiecień 2015 - 03:47
leki , troszke zarcia na pare dni , 0,5 zeby sie zapoznac z kolegami na kwaterze
Napisano 25 kwiecień 2015 - 13:57
Uno primo na ile jadziesz?? Ja na wyjazd na 6 tygodni to wziąłem tak:
10 par skarpet, 5 par gaci. 2x spodnie dżinsy, 2x spodnie dres, 3 bluzy jakieś, kurtała( zależy od pory roku) i żarcie jakieś ewentualnie 400 ojro na życie powinno styknąć. lacze. 3 ręczniki, szampon, taśme 2 rolki do uśmiechniętej buzi to co potrzeba jeszcze wg uznania i przede wszystkim ubranie robocze bo to różnie bywa to tyle. A i bilet zakupiony odrazu w dwie strony Open na wrazie co jakby cię tam coś się nie spodobało.
Napisano 25 kwiecień 2015 - 20:25
Papu
- Zupki błyskawiczne z makaronem i gorący kubek, wiem totalne świństwo, ale nie zawsze jest czas na zrobienie jakiegoś żarła...
- Kisiele typu słodki kubek - wystarczy zalać i coś tam jest gorącego a mało miejsca to zabiera... próbowałem sernika z proszku i mleka - dziadostwo
- konserwy, no nie wiem może się zepsuć, no ale np. kiełbasa sucha może być przetrzymywana w 8-18 st. C. i to jest pomysł...
Wiadomo to awaryjne żarcie mało psujące się, w końcu trzeba kupować coś normalnego na miejscu
Do przygotowania papu
- Kubek z nierdzewki 0,5, bo tani, mały oraz lekki i się przydaje nie tylko do kawy...
- sztućce składane tzw niezbędnik biwakowy, małe to i zawsze to swoje...
- jakieś pojemniki do mikrofalówki większe, były kiedyś w Lidlu za 19 zł... zawsze można w nich zupkę wodą z czajnika zalać... nawet jak mikrofali nie ma...
Inne takie nie głupie, mogły by być
- latarka na głowę, no czasem trzeba przyświecić nie tylko przy spawaniu, u mnie przez jakiś czas na motelu światła nie było, a z resztą ja tu mam bunkry do zwiedzania jeszcze... kosztuje to kilkanaście złotych i również niewiele miejsca zajmuje...
- multi-tool bo czasem się przydaje...
- klej Kropelka, sklei nie tylko pęknięcia ale drobne powierzchniowe rany również
- jakieś dwie trzy igły plus jakieś nici biała i czarna np... czasem guzik się urwie
- obcążki do paznokci
Kasa na powrót to oczywista sprawa, z resztą się zgodzę, leki nawet np. taki Loperamid, cholera wie co się zeżre... i później ma się prze....rane - co do ręczników żeby aż trzy, jednak to miejsca zabiera, przecież to nie jest jakiś duży wydatek...
No fakt, moja listy jest bardzo mała, również są to bardzo lekkie rzeczy, no ale ja podróżuję samolotami wyłącznie, mnie ograniczają limity bagażu, mam wyłącznie plecak oraz bagaż rejestrowany, chociaż będą teraz na świętach w PL, miałem tylko plecak...
P.S. Kupiłem zupki Gorący kubek z Knura (pisownia moja) w wersji normalnej i Na bogato... no starałem się jakoś spróbować się do tych zwykłych nie dałem rady, wyj...łem z 12 do kosza... takie to świństwo było...
Napisano 05 maj 2015 - 16:19
pytanie da sie rozwiazac tak naprawde dopiero jak bedziesz wiedzial jakie bedziesz mial warunki pracy a przede wszystkim warunki mieszkalne...wiadomo higiena, zarlo,hajs,bilet w dwie strony no chyba ze autem smigasz...niekiedy jak np teraz mialem..maska ,rekawice,przylubica...i jeszcze sie przyda na pewno spis agencji niemieckich w okolicy ...zawsze przyjsc pogadac moze cos lepszego sie trafi...moj znajomy tak pojechal ze slowacji za 12 nettoi oplaty..a po tygodniu robil przez inna agencje za 16 plus chata oplacona i zwroty za dojazdy...nikt Ci nigdy nie zabrobni zmienic pracodawcy przez agencje ...to dziala w dwie strony..ja zawsze szukam lepszej pracy i nawet jak stoje przy moim szefie to odbieram teelfon i gadam obok nigdy nikt mnie mial aluzji..okres wypowiedzenia do 3 miesiecy mam 2 dni po 3 miechach tydzien po pol roku miesiac a i on tak samo moze zagrac...wiadomojedziesz dla hajsu a nie jako wolontariusz;)
Napisano 17 czerwiec 2015 - 21:20
tam w supermarketach jest tańsze jedzenie z tego co pamiętam i większy wybór wszystkiego, więc szukaj supermarketów. poza tym zabierz komfortowe ubranie, jedzenie na drogie i pozytywne nastawienie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych