Skocz do zawartości

Zdjęcie

DNV - PBW w pozycji PE lepiej jednostronnie czy dwustronne

spawanie jednostronne dwustronne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychugd

krzychugd

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 19 lutego 2015 - 18:37

Cześć Wszystkim.

Przystepuję do egzaminu  z certyfikatem DNV i GL, zastanawiam się co lepiej:

Mieć jednostronne spoiny ale 138 i 135 do 6mm a 136 na wszystkie grubości, czy lepiej dwustronne w 136 na wszystkie blachy.

Podpowiem że robie to i to bez problemu ale zastanawiam się co mieć lepiej w certyfikacie. Zamierzam zmienić pracę i tak na przyszłość co lepiej?!

Podpowiedźcie...

#2 weld777

weld777

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 336 postów

Napisano 19 lutego 2015 - 18:57

jak napiszesz po ludzku o ci chodzi to może ktoś ci odpowie,co to znaczy na certyfikacie spoina jednostronna czy dwu stronna ? :D

#3 krzychugd

krzychugd

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 19 lutego 2015 - 20:14

Cześć Wszystkim.

Przystepuję do egzaminu  z certyfikatem DNV i GL, zastanawiam się co lepiej:

Mieć jednostronne spoiny ale 138 i 135 do 6mm a 136 na wszystkie grubości, czy lepiej dwustronne w 136 na wszystkie blachy.

Podpowiem że robie to i to bez problemu ale zastanawiam się co mieć lepiej w certyfikacie. Zamierzam zmienić pracę i tak na przyszłość co lepiej?!

Podpowiedźcie...

Sądziłem że jasno napisałem ale widocznie tylko ja wiem co mam na myśli, więc do rzeczy.

Na egzaminie mogę: zrobić przetop - blacha, spoina czołowa w pozycji sufitowej - metodą 138 lub 136, reszta czyli wypełnienie i lico metodą 136. Jeśli zrobię przetop 138 to wtedy mam w certyfikacie zapis o uprawnieniach do spawania jednostronne metodą 138 i 135 dla blach do 6mm oraz uprawnienia do spawania metodą 136 we wszystkich grubościach bo blacha na egzaminie jest odpowiednio gruba. To pierwsza wersja.

Druga wersja to robię przetop metodą 136 i wypełnienie i lico a następnie żłobienie i podpawkę, co daje mi zakres uprawnień na spoiny dwustronne ale tylko na metodę 136.

Pytanie: co jest lepsze czy jak kto woli na co przyszły pracodawca może chętniej spojrzy: wersja I czy II.

#4 magius

magius

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 178 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 19 lutego 2015 - 20:41

Z mojej strony mogę podpowiedzieć, że często zdarzają się konstrukcje spawane, gdzie masz dostęp tylko z jednej strony a z uprawnieniami na spoinę z podpawaniem, nie będziesz mógł takich spoin wykonywać.

Mowa tutaj o spawaniu jednostronnym bez podkładki (ss nb) i dwustronnym (bs), dobrze zrozumiałem?

#5 qnox

qnox

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 211 postów

Napisano 19 lutego 2015 - 22:17

Ja na twoim miejscu wybralbym wersje 2. A o prace sie nie martw:) Powodzenia

Użytkownik qnox edytował ten post 19 lutego 2015 - 22:21

#6 krzychugd

krzychugd

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 19 lutego 2015 - 22:57

Z mojej strony mogę podpowiedzieć, że często zdarzają się konstrukcje spawane, gdzie masz dostęp tylko z jednej strony a z uprawnieniami na spoinę z podpawaniem, nie będziesz mógł takich spoin wykonywać.

Mowa tutaj o spawaniu jednostronnym bez podkładki (ss nb) i dwustronnym (bs), dobrze zrozumiałem?

Tak o to chodzi. Dziekuję za podpowiedź która wyjasnia wiele.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych