Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wypowiedzenie z pracy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 AIR-SPAW

AIR-SPAW

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 235 postów

Napisano 06 luty 2015 - 19:34

Witam. Tak się zapytam czy można wysłać pracodawcy pocztą listem poleconym wypowiedzenie z pracy w trybie natychmiastowym??? Np. bo od przyszłego poniedziałku idę robić gdzie indziej za lepszą kasę.

Bo mi dzisiaj ziomek się pytał a ja sam nie mam zielonego pojęcia i z miłą chęcią się dowiem na przyszłość żeby wiedzieć.

Pozdrawiam

#2 Marcin22

Marcin22

Weteran

• Zablokowany
  • PipPipPipPip
  • 344 postów

Napisano 06 luty 2015 - 20:04

wypowiedzenie mozesz wyslac ale nie dojdzie na nastepny dzien wiec bedziesz mial N  wstawiona jak nie przyjdziesz do roboty , po 2 to ze ty chcesz natychmiastowo to nie znaczy ze pracodawca Ci pozwoli , masz okreslony termin wypowiedzenia wiec tylko za porozumieniem stron mozna sie rozstac natychmiastowo. inaczej albo urlop , chorobowe , albo porzucenie

Dodam jeszcze ze jak posiadasz jakies rzeczy na swoja karte z narzedziowni to musisz sie rozliczyc , popodbijac karte obiegowa itp , zeby nie bylo lipy i zeby Cie nie obciążyli jakas szlifierka itp

Użytkownik Marcin22 edytował ten post 06 luty 2015 - 20:21

#3 AIR-SPAW

AIR-SPAW

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 235 postów

Napisano 06 luty 2015 - 20:28

No sie rozchodzi o to że ziomek dostał robote za dwa razy tyle ile ma teraz się rozwinie i podwyższy swoje kwalifikacje ale nikt za nim czekać nie będzie aż 3 miechy czy tsm te 2 tygodnie. albo bierze te robote albo nie i następny poproszę tak mu powiedzieli. Sam osobiście zauważyłem taki trend że teraz przyszły pracodawca nie czeka i nie bedzie czekał za przyszłym pracownikiemjest robota biore cie i tyle.

#4 Marcin22

Marcin22

Weteran

• Zablokowany
  • PipPipPipPip
  • 344 postów

Napisano 06 luty 2015 - 20:54

powiem Ci tak kiedys kisiłem pare lat w jednym zakladzie  ale tez jak twoj znajomy chciale msie rozwinac i  wiecej kasy zrobic ( wyjazd za granice) , jaa porzucilem prace , za mna poszlo jeszcze 6 kolegów co tez porzucili , tak jak mowisz nikt nie czeka tygodnia a co dopiero 3 miesiace , i jak jest przy porzuceniu ?  przysla Ci pisemko , ze porzuciles itp , mozesz je podrzec i wyrzucic chyba ze zbiera papierki ,  potem świadectwo , które przyda mu sie tylko kiedys jak bedzie sie starac o emeryture , bo ja pracuje juz za granica pare lat , zwiedzilem pare firm kontraktów , nikt nie chcial patrzec na moje swidectwa ,  tam liczy sie to co umiesz i tyle ,  jedzesz zdajesz probki  i albo jedziesz albo  nie i koniec. Takze niech robi jak uwaza...

#5 WeldX

WeldX

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 464 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 luty 2015 - 21:08

Nie jest to tak do konca... świat jest mały - niby papierów nikt nie sprawdza teraz ale opinia się za Tobą ciągnie sam nawet nie wiesz gdzie i kto... teraz tak do czasu aż jest duża potrzeba pracodawcy to cie biorą - wiadomo  ale jak sytuacja się odwraca i na rynku nie ma tyle roboty jest nieco gorzej... :huh:

#6 waco

waco

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 424 postów

Napisano 07 luty 2015 - 07:41

No tak ale co ma chlopina zrobic jak do roboty w obie strony popyla razem z jakies 80 kilasow ma niepracujaca zone a w firmie gdzie robi jest praktycznie jako spawacz za wszystko odpowiedzialny bo nawet jak kontrola odbierze robote to jak gdzies po drodze zmeczeniowo peknie obok czy na spawie to i tak spawacz obrywa nie kontrol. Zeby bylo smieszniej to mi gadal ze tam robi juz 7 lat a 1,5 roku temu przyjeli goscia i teraz ten koles nic nie robi a zrobili go brygadzistom i na dzien dobry dostal 3 tysie do lapy a mojemu ziomkowi nawet grosza nie podniesli. No jak to jest sprawiedliwosc to ja nie wiem i jeszcze w panstwowej firmie takie cuda. Myslal zeby isc z tym do prawnika i cos zakombinowac ale raczej nic to nie da pewnie bo na jaki artykul sie bidula powola?

#7 Marcin22

Marcin22

Weteran

• Zablokowany
  • PipPipPipPip
  • 344 postów

Napisano 07 luty 2015 - 08:38

Powiem Tak prcowałęm i w polsce i zagrnica , aktualnie robie zagranica,  i jest raczej tak jak mowie , robisz probki albo jestes albo nie i tyle , a opinia ?  jaka opinia opinia jest taka ze albo umiesz robic albo nie i tyle a kto ci bedzie mowil ze porzucenie jebles bo hu... nie  szanowali ludzi...ja osobiscie nie zaluje swojej decyzji , i chlopaki co po mnie pojechali dzis pobudowali sie , maja mieszkania na wlasnosc bez kredytow bez zadluzen , spotykamy sie co jakis czas na piwie i kazdy zrobil by to jeszcze raz , mamy jednego ziomka co tam zostal to jak slysze co sie dzieje w polsce w zakladach to masakra , i nie jestto jakis prywaciaz tylko duża spółka  zatrudniajaca ok 2 tys ludzi  z barbórką , i innymi pierdołami..

#8 weldek

weldek

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 950 postów

Napisano 07 luty 2015 - 19:00

jeżeli robi 7 lat to niech idzie i powie że źle się czuje psychicznie, ma dziwne myśli na stanowisku pracy, czasem samobójcze. 

gwarantuję że pracodawca zgodzi się na rozwiązanie za porozumieniem stron a potem poleci podziękować Bogu że ów pracownik przyszedł do niego

#9 Adwokat

Adwokat

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 07 luty 2015 - 22:24

Generalnie pracownika i pracodawcę obowiązuje okres wypowiedzenia zależny od rodzaju umowy - od 2 tygodni do 3 miesięcy.

Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie natychmiastowym tylko gdy pracodawca ciężko naruszy podstawowe obowiązki pracodawcy, np. nie płaci terminowo wynagrodzenia za pracę.

Wysłanie wypowiedzenia w trybie natychmiastowym przez pracownika, bez uzasadnionej przyczyny, może się wiązać z odpowiedzialnością odszkodowawczą wobec pracodawcy.

Można też próbować wypowiedzieć umowę za porozumieniem stron, co nie wiąże się z koniecznością zachowania okresu wypowiedzenia.

#10 waco

waco

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 424 postów

Napisano 08 luty 2015 - 09:01

Adwokat a co w sytuacji jak powiedzmy muj kolega ma wiekszy staz pracy od tego losia co go zrobili brygadzistom a on w tej firmie robi jakies pultora roku dopiero nie zna sie na spawaniu i robocie z tym zwiazanej a kazdy odpowiedzialny spaw pierdzieli? Na dodatek ten losiol dostal od tak zaraz z 1800 do 3000 na reke a koledze nic nie podniesli i nie wyrownali?Moim zdaniem wlasnie w ten sposob pracodawca ciezko naruszyl prawa pracownika bo to jest dyskriminacja i na bank jest na to i takie sprawy jakis przepis prawda. Bo ja osobiscie nigdy sie jeszcze nie spotkalem z takim czyms zeby niedoswiadczony bez umowy na stale zostal brygadzistom. Zeby bylo smieszniej koles co zostal brygadzistom jest z tej samej wioski co kierownictwo jednym slowem lewiactwo nic wiecej bo ja nie wierze ze ktos kto rzuca wypowiedzenie bomu malo nagle zostaje brygadzistom.Prosze mi znalesc paragram na takom sytuacje bo od tego sie wszystko zaczelo. p.s Pisze z tableta brak polskich znakow i ortografia u mnie lipna takze sory za bledy

Użytkownik waco edytował ten post 08 luty 2015 - 09:03

#11 slay5555

slay5555

Aktywny

• Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów
  • Lokalizacjawarmisko-mazurskie

Napisano 08 luty 2015 - 12:26

Ja zrobiłem tak,wypowiedzenie za porozumieniem stron 3 miesięczne bo tyle musiałem,a na te 3 miesiące urlop bo miałem zaległy płatny,a za 10 dni pracowałem już u innego pracodawcy za granicą na umowie,z kadrami uzgodnilem że świadectwo pracy przyslą pocztą jak skończy się okres wypowiedzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych