[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Witam,[/color]
[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Pracuję w zakładzie, który wykonuje konstrukcje metalowe - zbiorniki niskociśnieniowe, maszyny dla przemysłu spozywczego i wiele innych zleceń, gdzie wykonuje się złącza spawane. Są to klienci z Danii, Finlandii, Holandii, Niemiec. Mamy 8 stałych klientów od których mamy stałe zlecenia. Nie wymagają oni od nas zadnych certyfikatów także nie było potrzeby wdrażać takich norm. Nie mamy nawet uznananiej technologii spawania. Firma zatrudnia 100 osób w tym 50ciu spawaczy.[/color]
[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Jednak firma caly czas sie rozwija. Szefowie chcą kupić roboty spawalnicze i dobudować halę. Zdałem niedawno egzamin w Gliwicach na Międzynarodowego Inżyniera Spawalnika IWE. Dlatego wyszedłem z propozycją, aby wdrożyć w firmie normę PN-EN ISO 3834-2 i następnie 15085 dzięki którym byćmoże pozyskamy nowych klientów. [/color]
[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Szef powiedział żebym zrobił mu wycenę całego wdrożenia na które się składa: wykonanie uznania technologii wg. 15614-1 i 15614-2, wyslanie kontroli jakosci na VT2 oraz CERTYFIKACJE. [/color]
[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Stąd moje pytanie. Do jakich jednostek certyfikujących wysłać zapytanie o wycenę? Które jednostki są najbardziej prestiżowe na rynku w takiej branży? Akredytację mają między innymi: TUV NORD, TUV SUD, TUV Rheinland oraz UDT, PRS, DNV-GL. Czy taki polski UDT albo PRS będzie tolerowany np. przez firmę ze Szwajcarii? Oto jest pytanie za 100 punktów.[/color]
[color=rgb(102,102,102);font-family:Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:12px;]Normę będę prawdopodobnie wdrażał sam. Także niezłe wyzwanie tymbardziej, że nie miałem z nią nigdy wcześniej do czynienia. [/color]
Użytkownik michal89 edytował ten post 20 grudnia 2014 - 17:21