No nie wiem, wg starych nadal obowiązujących przepisów czyli tej Euro normy 287 - pieczątki co 6 m-cy ma ci przybić osoba stanowiąca "nadzór spawalniczy" i tu nie jest to określone, dana osoba ma potwierdzić że pospawałeś jakąś rzecz w ramach uprawnień, nie jest to istotne czy było w ramach usługi czy zrobiłeś to za darmo... wystarczy raz i wymóg został spełniony - w zakładach nie posiadających spawalników taką osobą potwierdzającą może być kierownik czy nawet kadrowa czyli formalnie osoba która może całkowicie się nie znać na spawaniu!!!
To co piszesz o spawalniku z n-r to przy przedłużeniu na dwa lata... jeśli masz spawalnika w zakładzie może on wystąpić do danej jednostki certyfikującej o przedłużenie certyfikatu - tutaj mogą pomóc badania twoich próbek... ale jeśli masz spawalnika legitymującego się uprawnieniami do przeprowadzenia szkoleń spawacz - wystarczy jego pieczątka...
Tak samo trzeba uważać ze szkołami, na stronie np. IS Gliwice są podane daty czy dana szkoła ma w tym momencie akredytację danej jednostki nie wiem jak jest z innymi mam głównie IS'y... bo ci podbiją i certyfikaty mogą być nie ważne... ale myślę że nikt tego nie sprawdza... Jest pieczątka + nazwisko i nr instruktora - i pewnie tyle w temacie...