Witam wszystkich.
Czy mógł by mi któryś z kolegów rozszyfrować jakie mam uprawnienia
EN287-1 135 TBW 1.1 S t10 D150 PH ss nb
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Napisano 24 lipca 2014 - 23:01
Witam wszystkich.
Czy mógł by mi któryś z kolegów rozszyfrować jakie mam uprawnienia
EN287-1 135 TBW 1.1 S t10 D150 PH ss nb
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Napisano 25 lipca 2014 - 06:01
Tu znajdziesz odpowiedź kolego . https://www.google.p...=UTF-8&oe=UTF-8
Napisano 25 lipca 2014 - 19:48
Napisano 25 lipca 2014 - 20:45
EN287-1, egzamin kwalifikacyjny spawaczy. spawanie Część 1:Stale, czyli norma
135 metoda spawania, spawanie MAG (w osłonie gazu aktywnego)
T rura
BW spoina czołowa
1.1 tzw. grupa materiałowa (wiadomo jakie materiały można spawać)
S drut lity
t10 grubość ścianki rury
D150 średnica zewnętrzna rury,
PH pozycja spawania ( z dołu do góry) wiadomo jakie pozycje spawacz może wykonywać
ss spawanie jednostronne
nb spawanie bez podkładki
Napisano 27 lipca 2014 - 10:10
EN287-1, egzamin kwalifikacyjny spawaczy. spawanie Część 1:Stale, czyli norma
135 metoda spawania, spawanie MAG (w osłonie gazu aktywnego)
T rura
BW spoina czołowa
1.1 tzw. grupa materiałowa (wiadomo jakie materiały można spawać)
S drut lity
t10 grubość ścianki rury
D150 średnica zewnętrzna rury,
PH pozycja spawania ( z dołu do góry) wiadomo jakie pozycje spawacz może wykonywać
ss spawanie jednostronne
nb spawanie bez podkładki
Dzięki kolego o taką odpowiedz mi chodziło teraz wszystko wiem
Napisano 27 lipca 2014 - 11:29
Dzięki kolego o taką odpowiedz mi chodziło teraz wszystko wiem
Akurat to nadal mało wiesz... tekst kolegi sdb po prostu to jest opis certyfikatu, próbki której wykonywałeś na egzaminie... ale to nie daje ci pełnej informacji o możliwościach spawania z tym związanych... a to jest najważniejsze...
Jeśli masz certyfikat nie znam wszystkich instytucji certyfikujących to mogę być w błędzie ale na chyba każdym certyfikacie jest tabelka z której wynika co możesz robić posiadając certyfikat...
Ponieważ pozycja próbki, grubość, materiał itp... determinuje zakres uprawnień...
Czyli zdając próbkę z materiału 1.1 możesz spawać materiału z grupy 1.1 , 1.2 i 1.4 ale bez 1.3 - taki zgrubny opis znajdziesz np. na końcu książeczki spawacza (no raczej dają w PL) różnią się składem chemicznym...
Zdałeś egzamin z 135 to również nabyłeś możliwość spawania metodą 138 drutem proszkowym metalicznym
Tam w podanym linku są również tabelki pozycji, jeśli pospawasz w danej to masz również niższe... HAL045 jest najwyższy dla rur... no jej nie masz
Co do średnicy - nie mam akurat uprawnień na rury i nie mam niczego pod ręką aby podeprzeć tą część wypowiedzi - to mogę się mylić ale jak mnie się wydaje zakres uprawnień to od 0,5d do 2xd - gdzie d to średnica rury - ale mogę się mylić...
Grubość próbki również pozwala ci na spawanie pewnego zakresu... co do rur nie wiem jak będzie u ciebie - ja np. zdawałem próbkę na blachach doczołowo w 136 (drucie proszkowym) na grubości materiału 15 mm - dzięki temu mam zakres od 5mm w górę... jeśli jednak pospawałbym coś cieńszego niż 12,5 mm to już miałbym zakres od 3mm do 20mm...
To ta tabela definiuje co możesz robić... do tego służy...
Napisano 27 lipca 2014 - 20:21
Akurat to nadal mało wiesz... tekst kolegi sdb po prostu to jest opis certyfikatu, próbki której wykonywałeś na egzaminie... ale to nie daje ci pełnej informacji o możliwościach spawania z tym związanych... a to jest najważniejsze...
Jeśli masz certyfikat nie znam wszystkich instytucji certyfikujących to mogę być w błędzie ale na chyba każdym certyfikacie jest tabelka z której wynika co możesz robić posiadając certyfikat...
Ponieważ pozycja próbki, grubość, materiał itp... determinuje zakres uprawnień...
Czyli zdając próbkę z materiału 1.1 możesz spawać materiału z grupy 1.1 , 1.2 i 1.4 ale bez 1.3 - taki zgrubny opis znajdziesz np. na końcu książeczki spawacza (no raczej dają w PL) różnią się składem chemicznym...
Zdałeś egzamin z 135 to również nabyłeś możliwość spawania metodą 138 drutem proszkowym metalicznym
Tam w podanym linku są również tabelki pozycji, jeśli pospawasz w danej to masz również niższe... HAL045 jest najwyższy dla rur... no jej nie masz
Co do średnicy - nie mam akurat uprawnień na rury i nie mam niczego pod ręką aby podeprzeć tą część wypowiedzi - to mogę się mylić ale jak mnie się wydaje zakres uprawnień to od 0,5d do 2xd - gdzie d to średnica rury - ale mogę się mylić...
Grubość próbki również pozwala ci na spawanie pewnego zakresu... co do rur nie wiem jak będzie u ciebie - ja np. zdawałem próbkę na blachach doczołowo w 136 (drucie proszkowym) na grubości materiału 15 mm - dzięki temu mam zakres od 5mm w górę... jeśli jednak pospawałbym coś cieńszego niż 12,5 mm to już miałbym zakres od 3mm do 20mm...
To ta tabela definiuje co możesz robić... do tego służy...
Właśnie znalazłem certyfikat i wszystko wiem oprócz jednego wpisu:
średnica zewnętrzna rury >=75 o co tu chodzi?
a z grubością mam tak jak piszesz próbke robiłem na 10 mm a uprawnienia mam 3-20
a takiej tabeli nie mam w książce
Użytkownik młody edytował ten post 27 lipca 2014 - 20:21
Napisano 27 lipca 2014 - 20:50
Właśnie znalazłem certyfikat i wszystko wiem oprócz jednego wpisu:
średnica zewnętrzna rury >=75 o co tu chodzi?
a z grubością mam tak jak piszesz próbke robiłem na 10 mm a uprawnienia mam 3-20
a takiej tabeli nie mam w książce
No ale nie miałeś tego w szkole na matematyce??? >= się zapomniało co nie
Możesz spawać rury o średnicy: "[color=#0000ff;]>[/color]" większej "[color=#0000ff;]=[/color]" równej 75 mm
Tabela jest na certyfikacie a z tyłu książeczki spawacza masz objaśnienia egzaminu no chyba że to jakaś specyficzna szkoła wydała ten dokument...
Napisano 27 lipca 2014 - 21:00
No ale nie miałeś tego w szkole na matematyce??? >= się zapomniało co nie
Możesz spawać rury o średnicy: "[color=#0000ff;]>[/color]" większej "[color=#0000ff;]=[/color]" równej 75 mm
Tabela jest na certyfikacie a z tyłu książeczki spawacza masz objaśnienia egzaminu no chyba że to jakaś specyficzna szkoła wydała ten dokument...
książkę wydał IS ale żądnych objaśnień tam nie ma
Napisano 27 lipca 2014 - 21:11
No to już nie do mnie pretensje...
Ja mam od 30 strony Objaśnienia Książeczka wydana w 2007 roku przez IS sygnowana przez szkołę BOC Gazy... widziałem również inne i także miały takie objaśnienia... no cóż tak jak zmieniają się co jakiś czas zasady kwalifikowania spawaczy to pewnie zmieniają się również książeczki...
Może być tak że inni mają dodatkowe kartki a ty akurat nie...
Książeczkę w przeciwieństwie do certyfikatów raczej rzadko się wymienia... może kiedy się zgubi lub zniszczy - to ja akurat w temacie nie jestem na bieżąco... pewnie jak większość spawaczy z pewnym doświadczeniem - zapytaj jakiegoś młodego po kursie czy ma takie wpisy...
Napisano 27 lipca 2014 - 21:17
No to już nie do mnie pretensje...
Ja mam od 30 strony Objaśnienia Książeczka wydana w 2007 roku przez IS sygnowana przez szkołę BOC Gazy... widziałem również inne i także miały takie objaśnienia... no cóż tak jak zmieniają się co jakiś czas zasady kwalifikowania spawaczy to pewnie zmieniają się również książeczki...
Może być tak że inni mają dodatkowe kartki a ty akurat nie...
Książeczkę w przeciwieństwie do certyfikatów raczej rzadko się wymienia... może kiedy się zgubi lub zniszczy - to ja akurat w temacie nie jestem na bieżąco... pewnie jak większość spawaczy z pewnym doświadczeniem - zapytaj jakiegoś młodego po kursie czy ma takie wpisy...
Dzięki kolego za pomoc w rozszyfrowaniu tego wszystkiego
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych