Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co dalej?

IWE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 nazat

nazat

Nowicjusz

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 08 kwietnia 2014 - 12:00

Witam

Potrzebuję pomocy w zakresie spawalnictwa, więc najpierw krótka historyjka o mnie : Skończyłem kierunek mechaniki i budowy maszyn na Akademii Morskiej na której przez cały tok studiów byłem przygotowywany do zawodu oficera mechanika. Chcąc teraz pociągnąć moją ścieżkę kariery jednak ku pracy na lądzie pomyślałem o zaczęciu kursu IWE (na którego pieniędzy jednak mam tylko na styk) I teraz pytania do Was: 

Czy mi się opłaca go w ogóle zaczynać bez żadnego doświadczenia czy lepiej iść błagać jakieś firmy chociaż o jakiś staż,

Czy może jest jakiś certyfikat spawalniczy związany typowo z branżą morską i lepiej mi się opłaca iść na coś takiego bez ukończenia kursu IWE? 

Ogólnie to nie wiem co teraz, świeżo po szkole, z krótkim doświadczeniem morskim oraz doświadczeniem spawania jedynie sobie zardzewiałego tłumika i progów w starym pasacie b3 starym półautomatem powinienem zrobić, żebym miał jak największą wartość dla pracodawcy. 

Z góry dziękuję

#2 Developers

Developers

Weteran

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 821 postów
  • LokalizacjaMój świat....Moje kredki....

Napisano 08 kwietnia 2014 - 14:48

Jak masz możliwość na staż próbuj. Za rejestruj się do UP i staraj się o kurs na spawacza... Kiedyś jak robiłem kursy przez urząd to myślałem, ze to bajka spawanie... Ale tez każdy musiał sam się uczyć czyli samowolka jest... Aaa w Pracy czy coś... Inna bajka... Kurs to była nauka smarkania.  Spawanie jest dość ciężkie na samym początku przedemną jeszcze długa droga... Jak i za pewne przed TB.

Zastanów się czy chcesz być spawaczem a nie lepiej mechanikiem.

Spawanie

oczy siadają, płuca, można dostać raka skóry jak i inne...

A mechanik ja ma głowę to możesz też dobrze zarobić

Znaleźć pracę jako mechanik np za tee 1600 i po godzinach u Sb w stodole naprawiać znajomym samochody i wyjdziesz na tym lepiej ;) Chociaż zdrowia sobie nie zniszczysz ;) Chyba, że nerwicy się na bawisz :D

Decyzja należy do Cb. Ja np jak by dało się cofnąć czas z 5 lat temu... To  bym za pewne siedział teraz w jakimś biurze developerskim i walił programy lub pracę szanował ;)

A szczerze powiem dla czego wybrałem zawód spawacza ? Mam nerwicę... I spawanie to jest bardzo duża precyzja więc 0 nerwów... I to mnie hamuje, że nie rzucę maski czy tam palinka lub dam w twarz i se sam zrób... Muszę to zrobić i tyle... A nie na od pierdol... Ale cały czas się uczę i siedzę jak mysz pod miotłą aa u mnie to nie jest podobne...

Użytkownik Developers edytował ten post 08 kwietnia 2014 - 14:53

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: IWE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych