Witam,
Mam takie pytanie, mianowicie spawacz po zakończeniu kursu przystępuje do egzaminu. Instytut Spawalnictwa w Gliwicach wydał dokument z wytycznymi opisujacymi ile godzin w czasie kursu na jaki wykład i na jakie ćwiczenie praktyczne należy przeznaczyć, podano wszystkie dostępne dla danego poziomu kursu pozycje, złącza itd. Informacje na temat samego kursu są pełne natomiast nigdzie nie mogę się doszukać konkretów o egzaminie.
Moje pytanie dotyczy tego, czy spawacz podczas egzaminu wykonuje jedno z tych ćwiczeń? Jedno czy więcej? Jak inne to jakie? Np. Jeśli wykonuje najtrudniejsze to z łatwiejszych jest zwolniony? A im jest ono trudniejsze tym otrzymuje większy zakres kwalifikacji oczywiście zgodny z normą? Czy wszyscy kursanci wykonują identyczne ćwiczenia i jest ich kilka, kilkanaście itp. a ostatecznie otrzymują takie same kwalifikacje?
Moje wątpliwości wynikają z tego, że np na spawacza pachwin dostępne są różne grubości mteriałów, różne pozycje a oglądając numery egzaminów (czyli EN 287-1 135 T..... itd.) widzę na przykładach z normy, że spawacz na koniec nie uzyskuje pełnych uprawnień, więc w jakim celu spawał w czasie kursu w dodatkowych pozycjach, skoro egzamin go do nich nie uprawnia?
Chodzi mi o to, że zgodnie z wytycznymi IS spawacz w czasie kursu pachwin spawa w pozycjach PA, PB, PC, PD, PF i PG a egzamin z załącznika kwalifikuje tylko do pozycji PB, (PA otrzymywana jest dodatkowo zgodnie z normą). Czy to znaczy, że w czasie egzaminu wybiera się pozycję i inne parametry rezygnując w ten sposób z pozostałych?
Mam nadzieję, że nie jest zagmatwane... Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Załączone pliki
Użytkownik Problemzglowy edytował ten post 24 lipca 2013 - 12:52